недеља, 9. март 2014.

Компаративни приказ романа и филма '' Поп Ћира и поп Спира''



          Прича о попу Ћири и попу Спири одвија се у малом банатском селу, пре око сто двадесет година где су се две поповске породице посвађале око новог учитеља Пере.
Главни ликови књиге, а и филма су: поп Ћира, поп Спира, попадија Перса, попадија Сида, њихове кћери, господин Пера, Шаца а и Габријела.
         Сваки лик књиге има неке своје карактеристике које га издвајају из гомиле, а филм је само још мало помогао да боље видимо те њихове карактеристике и особине. Када читамо књигу, ми ликове замишљамо према неком свом осећају, а док гледамо филм, ликови су већ ту, постоје, замишљени од стране других људи.
         Односи између ликова су мало боље приказани у филму због начина на који се гледају или међусобно разговарају. Најбоље су приказани односи између две попадије које се мрзе, али у исто време, из користи, воле.
       У филму, да би боље дочарали избијање зуба, направили су сцену у којој се поп Ћира и поп Спира гађају предметима у Спириној канцеларији, док у књизи тога није било. Пошто књига није писана хронолошки, онда ни баш сви догађаји нису могли да буду забележени  у филму.
          Какве год разлике књига и филм имале, опет можемо извући исте поруке. А то су:
          '' Испод Мире, сто ђавола вире''
          '' Где има ватре, има и дима''
и 
          '' Све лоше мржњом и злом почиње''
         Сваком бисмо препоручиле да прочита књигу, а и погледа филм . Шта нам се више свиђа нисмо могле да одлучимо.

Аутори:
Софија Борота и Нина Којић

Нема коментара:

Постави коментар