недеља, 9. март 2014.

Компаративни приказ романа и филма „Поп Ћира и поп Спира“



            Аутор овог дела, Стеван Сремац, један је од најзначајнијих и најчитанијих српских писаца.

          У једном малом селу у Банату, коме се не помиње име „да не би“, како Сремац каже, „ то село ни криво ни дужно било изложено подсмеху“, описан је живот две поповске породице на врло духовит и занимљив начин.
          И у роману и у филму, снимљеном по мотивима из романа, долазак младог и згодног учитеља у село и жеља попадија да искористе ову јединствену и добру прилику да удају своје ћерке, означио је почетак једне узбудљиве  радње која ће се тек узбуркати.
          Када се помене поп, увек помислимо на особу која би требало да шири доброту и да спречава свађу међу људима. Међутим, и у филму и у књизи попови су представљени у сасвим другачијем светлу. Писац се уопште не устручава да о њима прича као о људима који једни другима праве подвале, па чак и у свађи један другом избија зуб.
          Меланија је у књизи представљена као витка и висока девојка, бледа у лицу. Увек се жалила како нешто није добро. Била је уображена, себична и критиковала је јела, а притом није знала да кува. У филму њене мане су приказане, али не у толикој мери као у књизи.
          Јуца је у књизи описани као мирна и повучена девојка ... Девојка која је „као од брега одваљена“. Умела је добро да кува. Волела је хаљине са цветићима и проводдила време у башти заливајући цвеће.
Читајући роман замишљала сам Јуцу много другачије него што је приказана у филму. Замишљала сам је много пунијом и ружнијом. Међутим, у филму, она је слатка девојка која је била мало пунија.
          Сеоска трачара, Габријела, описана је на веома комичан начин и у књизи и у филму. Она је врло радо била обавештена о свим догађањима у село и знала је све од најситнијих детаља (па чак и до онога што се никада није догодило). Она је прва пренела причу о тучи између попова. Кроз причања и узајамна препричавања кроз село, ова прича се мало изменила. Причало се да је Ћири избијен кутњак, потом цела вилица, а затим и да му се од ударца окренула вилица. Овај догађај је по мом мишљењу на духовитији начин описан у књизи.
          Међусобни однос  ликова занимљиво је приказан  и у књизи и у филму. У књизи је однос између Персе и Сиде приказан на врло сликовит и нама занимљив начин, тако да сам читајући књигу могла да замислим јасну слику свега што се дешава. Све то њихово међусобно препуцавање, такмичење  која ће лепше направити штрудлу, хвалисање својих ћерки код учитеља Пере, приказани су веома сликовито. Не могу тачно да одредим да ли је њихов однос боље представљен у књизи или у филму, јер гледајући филм, имала сам осећај као да се налазим тамо негде и посматрам све то са стране. Тако да је њихов однос подједнако добро представљен и у књизи и у филму.
          У књизи, учитељ Пера се каје због тога што се оженио Меланијом, а не Јуцом, што у филму није приказано.
          Порука коју можемо да извучемо из овог филма и приче је да је бивши пријатељ гори од непријатеља .
          Свима бих препоручили да прочитају овај роман, али и да одпогледају  филм ... Можда ћете извући неку поруку која ће вам бити корисна у животу. Јер када прочитате нешто и схватите нешто из тога,  богатији сте за једно животно искуство.



Аутори:
Слађана Куч и Анђела Бубања 

ОШ "Свети Сава"

Нема коментара:

Постави коментар