среда, 5. март 2014.

Критички приказ приповетке ,,Ливада у јесен'' Данило Киш




      Данило Киш је рођен у Суботици, од оца Мађара и мајке Црногорке. Још као студент објављивао је многобројне радове, a први роман објавио је у својој двадесетој години. Најпознатија дела су му : ,,Рани јади'', ,,Енциклопедија мртвих'', ,,Гробница за Бориса Давидовича''.
        У овој приповеци јунак приче Андреас Сам, описује изглед ливаде након одласка циркуса и призива успомене на оца. Приповетка је богата метафорама и сликовитим описима.
        Изглед напуштене ливаде у јесен описује емотивно стање дечака који је као дете остао без оца.У реченици ,,И нигде више шареног вашара, нигде пеливана, нигде кикота мајмуна и барикања тромих слонова'' најбоље видимо да коју год радост живот донесе, увек ће постојати део њега који ће бити неиспуњен због чежње за оцем.
        Кроз први, дескриптивни део приповетке који описује ливаду, метафорички смо посматрали празнину и бол младог дечака, док у другом наративном, видимо измишљени сусрет са несталим оцем. Андреас Сам замишља како би се његов отац понашао да је ту и у својој глави васкрсава његову слику и призива још мало времена са њим.
      Ову приповетку свакако треба прочитати, јер кроз своју вишеслојност описује животну причу несрећног дечака и читаве јеврејске породице и на још један начин говори о томе колико су туге и бола донели крвави нацистички походи.

Аутор:
Кристина Павловић
ОШ ,,Свети Сава'' 

Нема коментара:

Постави коментар