недеља, 9. март 2014.

Критички приказ једночинке "Кирија" Бранислава Нушића


        Бранислав Нушић је рођен 20. октобра (8. октобра по јулијанском календару) 1864. у Београду, у Улици Краља Петра I, у кући на чијем је месту данас Народна банка Србије, као Алкибијад Нуша. Био је српски књижевник, комедиограф, писац романа, драма, прича и есеја, зачетник реторике у Србији и истакнути фотограф аматер. Такође је радио као новинар и дипломата. Написао је " Кирију ". 
         " Кирија " ми се свиђа зато што хоће да укаже на то да новац није потребан да бисмо  били срећни. Ова шесточлана породица је без обзира на то што су имали пуно проблема, увек имала осмех на лицу. Машта их је довела на путовање где су се сусрели са различитим местима. Упознали су Италију, Врање, Земун и Швајцарску. Отац прича о тим местима као да су заиста тамо. Машта нас може одвести где год да пожелимо и  док путујемо у свет маште, заборавимо на све наше бриге, баш као што је урадила ова породица. 
        Тужно ми је то што су судски извршитељ и жандарм дошли и узели им све што су имали, тј. два кофера. Драго ми је што су наставили своје путовање. Ова породица је била богата зато што су увек имали осмех на лицу, а то је оно што се не може купити- срећа и љубав!
        Препоручила бих свима да прочитају ово дело зато што је веома поучно, занимљиво и учи нас да увек треба да размшљамо позитивно!!!

Аутор:
Јана Јоксимовић 
ОШ "Свети Сава"

Нема коментара:

Постави коментар