четвртак, 27. март 2014.

Интервју са Јулом из романа ,,Поп Ћира и поп Спира'' Стевана Сремца


Јула је ћерка попа Спире и попадије Сиде.Тиха и фина жена патријархално васпитана. Она ће нам причати о животу на селу, о себи и великој љубави према Шаци.
         - КАКО БИСТЕ ОПИСАЛИ ЖИВОТ У МАЛОМ ВОЈВОЂАНСКОМ СЕЛУ?
         - Знате како, госпоја , наше село је врло мала средина.Људи се стално брину како је у туђој авлији, а за своју не маре. Свуда постоје ,,сеоски добоши''  као што је Габријела, који брину туђу бригу и преувеличавају сваки догађај.
         - КАЖИТЕ МИ КАКО ВИ ВИДИТЕ САВРШЕН ЖИВОТ И КОЈИ ВАС ПОСЛОВИ ЧИНЕ СРЕЋНОМ?
         - Мале ствари ме чине срећном. Од малена помажем мама Сиди око послова у кући и башти. Волим да спремам ручак, храним живину, заливам цвеће. Не могу седети скрштених руку и само читати књиге као моја другарица Меланија.
         - КОЈЕ ОСОБИНЕ ЦЕНИТЕ КОД ЉУДИ?
         - Мој отац је поп и одувек су се трудили да будем фина, повучена , тиха , послушна, те сам таква и сад. Када је у село дошао уча Пера , мама ме је почела грдити што нисам отреситија како бих се допала учитељу , али ја нисам таква и не могу се претварати .
          - ШТА МИСЛИТЕ О УЧИТЕЉУ ПЕРИ? КАКО ВАМ СЕ ЧИНИ ЊЕГОВ ОДНОС СА МЕЛАНИЈОМ?
         - Уча Пера је фин момак , али нисмо једно за друго, немамо иста интересовања , не гледамо на живот на исти начин. Меланија је права девојка за њега , она зна да привуче његову пажњу и да се истакне , док се ја нисам ни трудила  јер моје срце припада другом.
         - РЕКЛИ СТЕ ДА ВАШЕ СРЦЕ ПРИПАДА ДРУГОМ. КАДА СУ СЕ ЈАВИЛЕ ТЕ СИМПАТИЈЕ?
         - Као што рекох , волим послове по авлији , једном приликом кад сам била у баштици, видех да ме неко гледа из тетка Макрине баште и тако је све почело...
          - КАКАВ ЈЕ ШАЦА? ОПИШИТЕ ГА КАО ОСОБУ.
          - Шаца је берберин , али је његова жеља да постане зубар. Није типичан паор, већ чита , пише песме , лепо пева духовит је .
          - ЧИМЕ ВАС ЈЕ ОСВОЈИО ШАЦА?
          - Највише својом духовитошћу, упорношћу , песмом. Певао ми је  и слао љубавне песме. Мало сам се фемкала , али ми је сваки пут било топло око срца и потајно драго  јер сам се осећала посебно.
          - КАКАВ ЖИВОТ ДАНАС ВОДИТЕ? КАКО ВАМ ЈЕ У БРАКУ?
          - Шаца је диван муж и лепо се слажемо. Пошто је добио наследство , испунио је свој сан и завршио школу за посао зубара у Бечу. Имамо четворо деце коју васпитавам као што су родитељи мене.
           - ДРАГА ЈУЦО, ХВАЛА ВАМ НА ИЗДВОЈЕНОМ ВРЕМЕНУ И САРАДЊИ. ЖЕЛИМ ВАМ СВЕ НАЈЛЕПШЕ У ЖИВОТУ.
           - Нема на чему , слатка моја, било ми је задовољство.


Аутор:
Кристина Павловић

Нема коментара:

Постави коментар